Τρίτη 16 Οκτώβριος 2018

ΑΣΚΗΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΥΣ

 

Το Σάββατο 10 Μαΐου 2014, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Ηρακλείου πραγματοποίησε άσκηση Έρευνας και Διάσωσης (SAR) σε θαλάσσιο περιβάλλον, σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα και το Λιμεναρχείο του Ηρακλείου. Αρωγός στάθηκε και ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Ηρακλείου με ένα σκάφος, το οποίο σύμφωνα με το σενάριο βρισκόταν σε κίνδυνο.

 

Από την Ε.Ο.Δ.-Ηρακλείου συμμετείχαν 35 εθελοντές από τα Τμήματα: Υγρού Στοιχείου, Πρώτων Βοηθειών και Έρευνας και Τεχνολογίας. Σκοπός της δια-τμηματικής άσκησης ήταν η ρεαλιστική εξάσκηση των εθελοντών στην οργάνωση και λειτουργία προσωρινής Βάσης Επιχειρήσεων, Σταθμού Πρώτων Βοηθειών, Σταθμού Τηλεπικοινωνιών εντός του λιμανιού και στην ανάπτυξη των δύο σκαφών της Ομάδας.

 

Το σενάριο της άσκησης περιλάμβανε τις παρακάτω ενέργειες:
1. εκπομπή σήματος κινδύνου από ιστιοπλοϊκό σκάφος προς το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου.
2. μετάδοση πληροφοριών μεταξύ του Λιμεναρχείου και της Ε.Ο.Δ. για την ενεργοποίηση και οργάνωση της επιχείρησης αλλά και καθ' όλη τη διάρκεια της άσκησης.
3. ανάπτυξη του διασωστικού σκάφους και του σκάφους ασφαλείας της Ε.Ο.Δ. στο χώρο συμβάντος,
4. εύρεση τραυματία του ιστιοπλοϊκού που είχε πέσει στο νερό, συλλογή, παροχή Πρώτων Βοηθειών και μετακομιδή στο σταθμό Πρώτων Βοηθειών στην προβλήτα του λιμανιού.
5. την προσέγγιση του ιστιοπλοϊκού σκάφους για την διαλογή και μεταφορά των τριών επιβαινόντων τραυματιών στο διασωστικό σκάφος και έπειτα στον σταθμό Πρώτων Βοηθειών.
6.παράλληλα, στο χώρο της προβλήτας πραγματοποιήθηκαν σενάρια αντιμετώπισης τραυματισμών και παροχής Πρώτων Βοηθειών με σκοπό την επιπλέον εκπαίδευση των εθελοντών της Ομάδος.

 


Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Ηρακλείου θα ήθελε να ευχαριστήσει τους παρακάτω φορείς για τη σύμπραξή τους στην υλοποίηση της άσκησης:
- το Λιμενικό Σώμα και το Λιμεναρχείο Ηρακλείου για την συνεργασία και την ασφαλή διεξαγωγή της άσκησης.
- τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Ηρακλείου για την συνεργασία και τη συμμετοχή με ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος και την παρουσία άλλων δυο σκαφών ως παρατηρητές.
- τον Οργανισμό Λιμένα Ηρακλείου για την συνεργασία και παροχή πρόσβασης στην προβλήτα για την υλοποίηση της άσκησης.

 

TYS

Ελάτε σε επαφή

Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Ηράκλειου
Μαλάδες Ηρακλείου,Ν.Λεμονάκη 13-15

71410, Ηράκλειο, Κρήτη
T (2818) 10 10 20

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Scroll to top