Τρίτη 16 Οκτώβριος 2018

Πανελλήνια άσκηση επικοινωνιών εκτάκτων αναγκών ΕΡΜΗΣ 2012

Ολοκληρώθηκε η άσκηση επικοινωνιών εκτάκτων αναγκών ΕΡΜΗΣ 2012 της ΕΟΔ με τη συμμετοχή κρατικών φορέων

Στις 3 και 4 Νοεμβρίου 2012 διοργανώθηκε από τη δ/νση επιχειρήσεων της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης άσκηση ασύρματων τηλεπικοινωνιών εκτάκτων αναγκών. Στην άσκηση έλαβαν μέρος από πλευράς ΕΟΔ 14 σταθμοί, οι οποίοι βάση του επιχειρησιακού σχεδιασμού της οργάνωσης εγκαταστάθηκαν σε καίρια σημεία ανά την επικράτεια, έτσι ώστε να αποτελέσουν τον κορμό ενός εναλλακτικού δικτύου επικοινωνιών σε περίπτωση καταστροφής μεγάλης κλίμακας. Ο ρόλος αυτών των σταθμών είναι αφενός να υποστηρίξουν τις μετακινήσεις και το συντονισμό των κλιμακίων της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και αφετέρου να μεταβιβάζουν μηνύματα ανάγκης από και προς τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Επιπρόσθετα, είναι σε θέση να πραγματοποιούν ζεύξεις μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών, προκειμένου να υπάρχει συνεχής ροή επικοινωνίας όταν έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας τα συμβατικά δίκτυα. Το συντονιστικό κέντρο της άσκησης στήθηκε στον Όλυμπο και οι περιφερειακοί σταθμοί της ΕΟΔ κάλυψαν το σύνολο της επικράτειας.
Η άσκηση «ΕΡΜΗΣ 2012» πραγματοποιήθηκε φέτος για 8 φορά και οι επαφές έγιναν σε συχνότητες HF, VHF, VHF low band, UHF και VHF air band. Σε προγενέστερες ασκήσεις έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία συστήματα μετάδοσης κειμένου και εικόνας μέσω των προαναφερόμενων συχνοτήτων. Τα σενάρια των ασκήσεων «ΕΡΜΗΣ» βασίζονται σε προβλήματα που ανέκυψαν στο παρελθόν σε περιπτώσεις κρίσεων, ενώ επιδίωξη της δ/νσης επιχειρήσεων της ΕΟΔ είναι η εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων μετάδοσης μηνυμάτων ανάγκης.
Πέραν των 14 σταθμών της ΕΟΔ, φέτος συμμετείχαν και 4 κρατικοί φορείς, οι οποίοι εμπλέκονται στην αντιμετώπιση κρίσεων. Αυτοί οι φορείς φέτος ήταν το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ – Θάλαμος), το Ολυμπία Ράδιο, μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και το ραντάρ της Πάρνηθας της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι εν λόγω σταθμοί των κρατικών φορέων επικοινώνησαν διαδοχικά με όλους τους σταθμούς της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης επιβεβαιώνοντας τη λειτουργία εναλλακτικών διαύλων μεταφοράς μηνυμάτων και συνεργασίας.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε επίσημα τα αποτελέσματα της πανελλήνιας άσκησης επικοινωνιών που πραγματοποιήθηκε στις 3-4/11/2012 όπου έλαβε μέρος και το παράρτημα μας.
 Το παράρτημα μας βγήκε Ο Μεγάλος Νικητής της πανελλαδικής άσκησης, κερδίζοντας με διαφορά και στα χιλιόμετρα των επαφών αλλά και στους βαθμούς που συλλέξαμε και στις 2 κατηγορίες νικητών!!!!

www2

Ελάτε σε επαφή

Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Ηράκλειου
Μαλάδες Ηρακλείου,Ν.Λεμονάκη 13-15

71410, Ηράκλειο, Κρήτη
T (2818) 10 10 20

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Scroll to top